Yiannis Ploutarhos

Fan Blog

23/8/10

Δεν αγοράζω CD συναδέλφων ( Thema People/Πρώτο Θέμα )

 Συνέντεξη στην Αναστασία Αργυριάδου
19/8/2010
Λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για τις νέες εμφανίσεις του στο «Odeon», ο Γιάννης Πλούταρχος κάθεται αναπαυτικά μαζί με τη σύζυγό του Μαρία στον κήπο του σπιτιού που έχουν φτιάξει πριν από λίγα χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ορχομενό Λιβαδειάς.
Τα παιχνίδια των τεσσάρων παιδιών τους, Κατερίνα, Γιώργου, Ελεονώρας και Παναγιώτας, που κυλιούνται στο γκαζόν, γεμίζουν το σκηνικό με γέλια και χαρές. Ο ίδιος, παρ’ όλο που ταξίδεψε δέκα συνεχόμενες ώρες μέσα στη νύχτα από την Ηγουμενίτσα, όπου έδωσε την τελευταία του συναυλία, προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο κοντά στην οικογένειά του, δείχνει ξεκούραστος και χαλαρός.
Η εικόνα που έχει τη συγκεκριμένη στιγμή μπροστά του, με τα τέσσερα παιδιά να παίζουν αγαπημένα και την εγκυμονούσα Μαρία να βρίσκεται κοντά του, είναι όλη του η ζωή.

-Πρόσφατα ήσασταν σε συναυλία στην Κύπρο και αλλάξατε τα εισιτήριά σας προκειμένου να τραγουδήσετε αφιλοκερδώς την επόμενη ημέρα σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσου Καρκινοπαθών και Φίλων;
Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι όταν μπορούν, προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Ετσι έκανα και εγώ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια πολύ όμορφη προσπάθεια από μια ομάδα ανθρώπων που με συγκίνησαν με τη δύναμη και το πάθος για ζωή.
-Προγραμματίζετε για άλλο ένα καλοκαίρι εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, από τις 20 Αυγούστου στο «Odeon». Απέναντί σας, σε μια δύσκολη περίοδο, οι Αντώνης Ρέμος και Νίκος Βέρτης. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος;
Για έναν μήνα περίπου θα κάνω λίγες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη και μετά θα ξεκινήσω στην Αθήνα μια καινούρια συνεργασία με τον Κώστα Ματσίκα, στο πρώην «Εναστρον». Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη θα είμαστε αρκετοί συνάδελφοι την ίδια περίοδο, αλλά εύχομαι να πάει για όλους καλά. Αν μας επηρεάσει η κρίση, θα φανεί σε όλους, όχι μόνο σε έναν.
-Εχετε μπει στη διαδικασία να ρίξετε το μπάτζετ της παραγωγής σας ώστε να γίνουν προσιτές οι τιμές για τον κόσμο που θέλει να σας ακούσει;
Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι μοιραία αυτό… Η αλήθεια είναι ότι στις τωρινές εμφανίσεις δεν μπορώ να κανονίσω τα πράγματα, αλλά τον χειμώνα που θα είμαι στην Αθήνα η φιάλη θα έχει 150 ευρώ και η είσοδος 10 ευρώ για κάθε άτομο.
-Εσείς έχετε νιώσει την κρίση;
Φυσικά, είμαι Ελληνας πολίτης, έχω έξοδα και παιδιά, όπως όλος ο κόσμος.

-Εχετε φίλους τραγουδιστές;

'Ολοι είμαστε γνωστοί και φίλοι Δεν έχει να κάνει η φιλία με τον συναγωνισμό. Ο καθένας έχει την πορεία του και το δικό του κοινό. Τουλάχιστον έπειτα από 20 χρόνια καριέρας αυτό έχω συνειδητοποιήσει. Μιλάω με πλήρη ειλικρίνεια. Κάνω μία διαδρομή, μία πορεία, δεν ξέρω πού θα με πάει αυτό το ταξίδι, αγαπώ και σέβομαι πάρα πολύ τους συναδέλφους μου,κοιτάζω το δικό μου έργο, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής μού έχουν πάει πολύ καλά τα πράγματα. Ακόμη και τις παραγωγές των συναδέλφων μου προτιμώ να τις ακούω στο ραδιόφωνο και δεν μπαίνω στη διαδικασία να αγοράσω κάποιο CD για να μελετήσω τη δουλειά τους, ώστε να μην επηρεαστώ.

-Θα μιλήσουμε για προσωπικά δεδομένα… Σε λίγο καιρό θα έρθει στον κόσμο το πέμπτο σας παιδί. Είναι αγόρι ή κορίτσι;
Ποιος ξέρει, άραγε… Σε δυόμιση μήνες θα μάθουμε όλοι. Ποτέ μέχρι τώρα δεν ρωτήσαμε για το φύλο των παιδιών, παρά μόνο στον Γιώργο ο γιατρός μπερδεύτηκε και μας το αποκάλυψε. Γερό παιδί να είναι και καλώς να έρθει.
-Η σύζυγός σας, αν και βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, σας ακολουθεί ακόμη και τώρα στα επαγγελματικά ταξίδια;
Πάντα είναι δίπλα μου η Μαρία, σχεδόν σε όλα. Είναι ο άνθρωπός μου. Μαζί κάναμε ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα. Η Μαρία δεν συμμετέχει ενεργά στις δουλειές μου, παρά θα πει μια κουβέντα μια δεύτερη άποψη. Η γνώμη της μετράει για μένα γιατί είναι αντικειμενικός άνθρωπος και τα βλέπει όλα πολυ ρεαλιστικά.
-Δεν θα ήταν καλό για εσάς να έχετε ως συνεργάτη τον άνθρωπό σας;
Η Μαρία εκτελεί μόνο χρέη συζύγου και μάνας, μάλιστα μιας σπάνιας μητέρας. Εχει τόσες πολλές υποχρεώσεις που δεν διαθέτει τον χρόνο να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Αλλά μου προτείνει πράγματα, εκφράζει τη γνώμη της, ζευγάρι είμαστε.
-Εχουμε δει τον γιο αλλά και τη μεγαλύτερη κόρη σας να τραγουδούν σε συναυλίες σας. Σας έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ακολουθήσουν τα βήματά σας;
Τα παιδιά πάντα επηρεάζονται από τους γονείς τους. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πορεία τους στο τραγούδι. Αν τα ρωτήσεις σε μια πιο σοβαρή συζήτηση, δεν μιλούν με σιγουριά για το τραγούδι. Εμείς θέλουμε να μορφωθούν, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και θα είμαστε δίπλα τους σε όποια απόφαση κι αν πάρουν.

-Εχουν κληρονομήσει το χάρισμα της φωνής σας;
Είναι μικρά ακόμη, αλλά η μεγαλύτερη κόρη μου, η Κατερίνα, έχει πολύ ωραία φωνή και μπορεί να κάνει πολύ δύσκολα γυρίσματα.
-Είστε ένας επικοινωνιακός καλλιτέχνης, αλλά φαίνεστε και πολύ συγκροτημένος άνθρωπος. Σας έχουν προτείνει να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Δεν μπορώ να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί θεωρώ ότι σε αυτόν τον χώρο πρέπει να έχεις κι άλλα χαρίσματα, να είσαι ευέλικτος άνθρωπος, με μια δόση υπερβολής στη συμπεριφορά και να λες κανένα ψεματάκι όταν χρειάζεται. Δεν μου πάει όλο αυτό το σκηνικό και, αν το έκανα, μάλλον θα είχα αποτύχει. Εγώ θα έλεγα την αλήθεια στον κόσμο και δεν ξέρω αν η πολιτική μπορεί να σταθεί με αλήθειες.

-Με τον αθλητισμό ασχολείστε;

Ναι, όσο έχω χρόνο μού αρέσει να γυμνάζομαι. Οχι σε υπερβολικό βαθμό. Ασχολούμαι με όλα και από λίγο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, όμως τρέχω πάρα πολύ.
-Συνάδελφοί σας ανέλαβαν μέχρι και προεδρίες σε ομάδες. Σας γεννήθηκε ποτέ ανάλογη επιθυμία;
Όχι, δεν μου γεννήθηκε, ούτε πρόκειται να μου γεννηθεί. Θεωρώ πως το ποδόσφαιρο κρύβει επίσης πολλά μυστικά που δεν τα γνωρίζω. Οπως η πολιτική, έχει πολλές αλήθειες που μάλλον δεν κάνει να τις πουν.

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;

Είμαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος γιατί έχω κάνει αυτή την υπέροχη οικογένεια. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ το συνειδητοποιώ. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος Θεός, ποιο ξωτικό έβαλε αυτή την ιδέα, αλλά όσο μεγαλώνω η οικογένεια είναι η μεγάλη μου περιουσία. Εύχομαι μαζί με τη Μαρία να ζήσουμε, να μεγαλώσουμε χαρούμενα τα παιδιά μας και να τα δούμε να προχωρούν στη ζωή.

Ετικέτες